Onderkant vloer isoleren
Onderkant vloer isoleren ofwel vloerisolatie
Een andere veelgebruikte manier om de vochtige en koude lucht van de kruipruimte tegen te gaan is het isoleren van de onderkant van de begane grond vloer. Een gemiddelde vloer heeft veel te verduren van de koude en met name vocht doordat vaak condensatie van het vocht tegen de koude vloer plaatsvindt. Bij houten vloeren kan dat betekenen dat vocht en schimmel tegen de onderkant van de vloer zal gaan ontstaan, waardoor de gehele vloer aangetast zal gaan worden.
Isolatieparels
EPS Isolatieparels is een veelgebruikte termijn voor bolletjes van Geëxpandeerd Polystyreen Schuim, ofwel piepschuim isolatiemateriaal en uitstekend geschikt voor vochtige kruipruimtes. Zowel het materiaal als de werking is gelijk aan die van Isolatiechips, alleen de vorm is iets anders.
Verschil zit hem in de hoeveelheid lucht die er tussen de bolletjes of chips zit waardoor het effect iets anders kan zijn.
Bovenkant vloer isoleren: wat veelomvattender.
Nog een andere manier om een comfortabeler leefklimaat te creëeren in de woning is het aanbrengen van bovengrondse vloerisolatie. Hierbij wordt op de bestaande vloer een isolatielaag aangebracht en daar boven wordt een nieuwe begaanbare vloer gemaakt.
Deze manier van isoleren wordt ook wel de koude vloer isolatie genoemd omdat de eigenlijke vloer onder de nieuwe isolatielaag nog steeds koud en vochtig zal zijn.
Daarnaast wordt de feitelijke begane grondvloer met al snel 7 tot 10 cm verhoogd waardoor deuren ingekort moeten worden, deurposten worden aangepast en CV-radiatoren moeten worden verlegd, een vrij ingrijpende operatie.
Kortom bovengrondse vloerisolatie is zeker geen aanrader en ten opzichte van ondergrondse vloerisolatie duurder en minder effectief.