Vochtige of natte kruipruimte
Natte kruipruimte
De meeste huizen en gebouwen in Nederland hebben een zogenaamde kruipruimte die onder het gehele pand doorloopt. De kruipruimte dient in feite voor het kunnen bereiken van uw leidingwerk als electriciteit, gas en riolering.
De bodem van een kruipruimte bestaat meestal uit directe ondergrond en soms uit een betonnen vloer. Omdat een natuurlijke ondergrond zich in feite hetzelfde gedraagd als de gewone buitengrond heeft u te maken met dezelfde eigenschappen. De ondergrond kan vochtig worden, kan verzakken, (on)gedierte kan er zich nestelen, schimmel- en zwamvorming behoort tot de mogelijkheden en ga zo maar door.
Wat bewoners zich vaak niet realiseren is dat zich direct onder hun houten/betonnen of andersoortige vloer een dergelijke koude en vochtige ruimte zich bevindt.
U kunt het eigenlijk vergelijken met vloerverwarming, maar dan de tegengestelde versie: onder de gehele vloer bevindt zich een laag koude, vochtige lucht die er continu voor zorgdraagt dat u meer moet stoken om het binnenklimaat comfortabel te houden.
Hoe ontstaat vocht in de kruipruimte of kelder ?
breuken of onvoldoende vochtwerendheid in de funderingsmuren waardoor vocht naar binnen sijpelt
kruipruimte is veelal koud waardoor waterdamp condenseert in de kruipruimte
breuk of afscheuren riolering waardoor waterlekkage
lekkage door kapotte waterleiding
hydrostatische druk (grondwater)
lekkage door ventilatie-openingen