Werking zand isolatie en bodemafsluiting
Zand heeft licht isolerende functie
Zand heeft niet zozeer een isolerende als wel een bodemafsluitende functie. De eigenschappen van zand zijn niet dusdanig dat ze evenveel isolerende werking bieden als bijvoorbeeld een schelpenisolatie. Daarnaast heeft zand ook een capilaire werking ofwel: het zuigt water in beperkte mate op. Een dikke laag zand echter sluit wel bepaalde problemen af zoals bijvoorbeeld plassen water in de kruipruimte of ongedierte in de kruipruimte.
Door het grote soortelijke gewicht (1 liter zand weegt 1,5 kg) zorgt een laagdikte van circa 30 cm voor een enorme bodemafsluitende massa waardoor vocht en stank tot de verleden tijd zullen behoren.
Zandblazen of zand spuiten
Het aanbrengen van zand kan door diverse methodes uitgevoerd worden, zoals het storten van zand met behulp van een kruiwagen, graafmachine of handmatig. Echter deze methodes zijn in moeilijk bereikbare plaatsen als kruipruimtes en kelders niet eenvoudig. Voor een noodzakelijke laagdikte van zo'n 30 cm is voor een kruipruimte van bijvoorbeeld 9 x 6 meter in totaal circa 16,2 m3 nodig. (weegt circa 24,3 ton). Met een emmer van 10 liter (15 kg), dient u dus zo'n 1620 keer uw emmer naar binnen te dragen en om te keren.
Er is een efficiënte oplossing voor dit probleem: het zogenaamd blazen of spuiten van zand.
Door de toepassing van speciale blaasbulkwagens of vacupresswagens kan het zware product zand door middel van een zeer krachtige luchtstroom via rubberen slangen op elke plaats geblazen of gespoten worden. Het zandblazen of zandspuiten is een uitstekende methode om snel en gecontroleerd moeilijk bereikbare plaatsen volledig te bedekken onder een dikke laag schoon zand.
Het zand kan niet alleen in kruipruimtes en kelders geblazen worden, maar ook in of op moeilijk bereikbare plaatsen die voor standaard vrachtwagens en kranen niet bereikbaar zijn. Leg uw probleem voor en vraag een kostenloze offerte aan, zodat u snel weet of zandblazen een oplossing voor u is.