PUR/PIR vloerisolatie
PUR schuim staat voor Polyurethaan Schuim en wordt veel toegepast als flexibel afdichtend en isolerend middel. Het heeft vele voordelen, is relatief goedkoop en uitstekend isolerend. PUR schuim wordt onder andere in spuitbussen verkocht echter om de onderkant van een vloer te isoleren met PUR schuim is professionele apparatuur nodig. PUR schuim is een product dat ontstaat uit een combinatie van een hars en een harder en moet dus in de juiste verhouding gemengd worden.
Het schuim wordt in lagen met een spuitpistool aangebracht op de vloer en is snel uitgehard. Het isolerende effect is snel merkbaar.
Uitstekende RC waarde
PUR schuim heeft een uitstekende RC-waarde (beter dan schelpen, isolatiechips of isolatieparels)
Voordelen PUR/PIR schuimen:
uitstekende RC-waardes
kan in elke laagdikte worden aangebracht
kruipruimte blijft goed begaanbaar
grote drukvastheid
volkomen dampdicht
uitstekende brandwerendheid
goede vormvastheid
grote mate van aanpasbaarheid/flexibiliteit
Nadelen PUR of PIR vloerisolatie
De nadelen van PUR vloerisolatie zijn in feite de nadelen die alle vloerisolatiesystemen hebben: de begane grond vloer en de bovengelegen woning worden uitstekend ge soleerd, echter de kruiruimte zelf (fundering, kruipruimtevloer, leidingwerk etc) blijft onge soleerd en staat nog steeds bloot aan vocht en koude. Bij reguliere kruipruimte isolatie en bodemisolatie als schelpen, isolatiechips en isolatieparels wordt de gehele kruipruimte droger.
Tevens is er al enkele jaren een discussie gaande over de eventuele schadelijke gevolgen van de drijfgassen die gebruikt worden bij het aanbrengen van de PUR-isolatie. Belangrijk in deze discussie zijn de verschillen tussen de drijfgassen, namelijk met het relatief onschadelijke en milieuvriendelijke Pentaan Gas of met het schadelijke en niet-milieuvriendelijke HFK-gas.
In geval van HFK-GAS is het vooral risicovol voor de personen die er mee werken; zij dienen dan ook de juiste persoonlijke beschermings middelen te gebruiken. Voor bewoners van de bovengelegen woning is het verstandig om in de eerste dagen de woning goed te ventileren. Wij raden overigens het gebruik van HFK-gas af en adviseren alleen PUR of PIR schuim aan te laten brengen op basis van het onschadelijke en milieuvriendelijke PENTAANGAS
Welke vloerisolatie heeft de voorkeur ?
Indien u weleens in een bouwmarkt komt, zult u ongetwijfeld hebben gezien dat er vele bouwmaterialen en ook isolatiematerialen zijn. Verschillende soorten isolatiematerialen als bijvoorbeeld glaswol en polystyreenplaten, in allerlei diktes en samenstellingen en ook nog eens verschillende fabrikanten. Voor de doe-het-zelver is het dan ook niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken.
In een kruipruimte komt er behoorlijk wat kennis en ervaring bij kijken om te bepalen wat de juiste oplossing zou zijn. Doorgaans wint u aan RC-waarde door voor een zo dik mogelijke laag isolatie te kiezen, hoewel dat ten koste gaat van de beschikbare ruimte. Ook is de situatie van uw kruipruimte van belang: gaat het om een woning van meer dan 100 jaar oud met een houten vloer of heeft u een nieuwbouwwoning met betonnen begane grondvloer.
Ook het vochtgehalte in uw kruipruimte is van invloed op de effectiviteit van uw isolatie.
Vanwege al deze variabelen is het niet gemakkelijk om 1 standaard totaalomvattende oplossing te adviseren.
Juist daarom is het verstandig om een gratis en vrijblijvend advies en offerte aan te vragen om een voor u passende isolatie-oplossing te vinden.