Eigenschappen Isolatiechips

Isolatiechips zijn heel effectief in kruipruimtes

De ruimtes onder woningen zijn veelal heel vochtig: de bodem bestaat uit normale grond en zit net boven of onder grondwaterniveau, een kruipruimte wordt niet verwarmd en bestaande ventilatie is veelal onvoldoende om condens af te voeren. Om een dergelijke ruimte te isoleren en droger en warmer te maken moet men een isolatiemateriaal kiezen dat vochtbestendig is. Veel reguliere isolatiematerialen verliezen hun isolerende eigenschappen indien ze vochtig worden. Polystyreen Isolatiechips zijn echter bij uitstek geschikt om te dienen als kruipruimte isolatie.

Isolatiechips vullen bijna volledige kruipruimte

De belangrijkste eigenschappen van Isolatie Chips

 • de chips zijn via een milieuvriendelijke recyclingsproces gemaakt uit polystyreen
 • de chips zijn CFK- en Chloorvrij en grondwaterneutraal
 • de chips voldoen qua brandvoortplantingssnelheid aan het bouwbesluit (klasse 1-2)
 • de chips hebben tijdens het fabricageproces een antistatische behandeling ondergaan
 • de chips zijn inert en bestand tegen vocht, schimmels en humuszuren
 • de chips zijn zeer licht (wegen minder dan 5 kg per m3)
 • de chips bestaan voor meer dan 99% uit lucht en zijn daarom de perfecte isolator
 • de chips nemen geen vocht op
 • de chips blijven drijven op water(bij een verblijftijd van meer dan een jaar op water zal alleen de onderste cm van de isolatielaag nat worden)
 • de chips zijn eenvoudig weer te verwijderen
 • de chips zijn doorwaadbaar waardoor de kruipruimte toegankelijk blijft
 • de chips zorgen voor een besparing van 3 tot 6 m3 aardgas per m2 vloeroppervlakte op jaarbasis
 • de chips zorgen voor een gunstiger Energielabel

Voorbeeld isoleren kruipruimte met isolatiechips

RC-waarde van 2,5

Bij een kruipruimte waarbij de vrije ruimte tussen de bodem van de kruipruimte en de onderkant van de begane grond vloer aanwezig is, zorgt een laag van 30 cm isolatiechips in combinatie met ventilatie of beluchting via ventilatieroosters voor een Rc-waarde van 2,5. Hoe dikker de laag Isolatiechips wordt, des te hoger de Rc-waarde zal worden.

Wat is een RC-waarde eigenlijk ?

Met de Rc waarde wordt letterlijk de warmteweerstand van een constructie bedoeld. De letter R staat voor warmteweerstand en de letter c staat voor constructie. Dit betekent dus dat er sprake is van meerdere materialen. De Rc waarde is een optelsom van de Rm-waardes van de verschillende onderdelen van de constructie met een correctiefactor. Rm waarde is de warmteweerstand van het materiaal(m).

Isolatiechips kruipruimte

Een warme deken van lichtgewicht isolatiechips

Wat is een goede Rc-waarde ?

De simpele regel is: hoe hoger de Rc-waarde, des te beter het is. Het is echter wel zo dat verschillende isolatiematerialen ook verschillende Rm-waardes hebben. Om een bepaalde RC waarde te halen zul je van het ene isolatiemateriaal meer moeten hebben dan van het andere. Hoe dikker de isolatielaag, des te hoger de RC-waarde.

In Nederland wordt in het algemeen uitgegaan van het streven naar een Rc-waarde van 2,5 tot 3,5 voor het isoleren van bestaande woningen. Dat is ruim voldoende voor woningisolatie.

Indien u een hele hoge Rc-waarde wilt bereiken (=maximale besparing op energiekosten) moet u rekening houden met 2 factoren: als eerste de beschikbare ruimte om de noodzakelijke dikte van het isolatiemateriaal te plaatsen en als 2e factor de kosten: soms wegen de extra kosten om extreem te isoleren niet op tegen de extra besparingen op stookkosten.

Lees hier verder over de Rc-waardes van Isolatiechips.

Rc Waardes Isolatiechips

  Rc[m2 K/W]
Dikte van de laag Isolatie Chips op de bodem van de kruipruimte Begane Grond Vloer
20 cm 1,7
25 cm 2,0
30 cm 2,3
35 cm 2,6
40 cm 3,0
45 cm 3,3
50 cm 3,7

Vullen kruipruimte tot aan onderkant vloer

Indien men de gehele kruipruimte van bodem tot en met onderkant begane grond vloer afvult met Isolatie Chips kan men een Rc waarde van 5 bereiken wat uitzonderlijk hoog is. Hierbij dienen wel de ventilatiegaten te worden afgedicht anders wordt de Rc-waarde iets lager. Bijkomend voordeel is dat insecten en ongedierte geen fysieke ruimte meer kunnen benutten.

Meer informatie over Isolatiechips

Polystyreen isolatie

De werking van Isolatiechips In uw kruipruimte heerst een koud en vochtig microklimaat doordat de bodem van de kruipruimte uit...

Eigenschappen Isolatiechips De ruimtes onder woningen zijn veelal heel vochtig: de bodem bestaat uit normale grond en zit net...

Aanbrengen Isolatiechips Partners van Debodemafsluiter.nl benutten professionele blaaswagens waarbij ladingen isolatiechip...

Triochips Kruipruimte Isolatie

De voordelen van Isolatiechips Isolatiechips bestaant uit gerecycled polystyreen en zijn heel vochtbestending, rotten niet, ruik...

Schelpen verwarmen

Verschillen Chips & Schelpen Zowel Isolatiechips als Isolatieschelpen maken de kruipruimte warmer en droger op basis van hetze...

Vrijblijvende offerte voor Isolatiechips aanvragen

Gratis Internet Offerte Aanvragen

Bent u ook benieuwd naar wat isolatiechips in uw geval zouden kosten en wat het u aan energiekosten zou besparen ?

Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend een indicatieve prijsopgave aan door op de button hiernaast te klikken.

Subsidie 2017/2018: BTW-korting op arbeidskosten
Kruipruimte isolatie en vloerisolatie vallen onder de (permanente) regeling voor ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN . De arbeidskosten bij het energiebesparend isoleren van vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar, vallen onder het 6%-tarief. Ook schelpisolatie valt onder de regeling.

De belangrijkste voorwaarde is dat de Rc-waarde (de warmteweerstand) van de scheidingsconstructie voldoet aan de warmteweerstand die geldt voor bestaande woningen (Rc-waarde 1,3).

Daarnaast geldt per 15 december 2016 tot en met 31 december 2018 een aantrekkelijke subsidieregeling. Deze subsidie geldt voor particuliere woningeigenaren die energiebesparende maatregelen voor hun woning nemen en het subsidiebedrag kan oplopen tot zo'n 20% van de totale isolatiekosten. In combinatie met de laag btw regeling op arbeidskosten voor isolatiewerken loopt de korting fors op. Laat uw voordeel door ons uitrekenen !

Isolatiechips Blazen